Reishi Gano Tea – a fekete tea kedvelőinek
Semmi sem kellemesebb reggelente, mint egy finom, gőzölgő, aromás csésze tea. Ez az alapvető ital annyira népszerű, hogy ez a második legtöbbet fogyasztott ital a világon a tiszta víz után. Az Egyesült Királyságban Earl Grey tea, Kínában pu er tea, Dél-Afrikában rooibos tea, Argentínában yerba mate, szerte a világon szinte minden országban és kultúrában megtalálható ennek a sokoldalú italnak a saját verziója.
Sok különböző fajta zöld teát gyártanak a világon, többek között Kínában, Japánban, Indiában, Új-Zélandon és Hawaii-on, hogy csak néhányat említsünk. De Kína és Japán a két legnagyobb zöld tea termelő és exportáló ország a világon. A zöld teát a betakarított, elfonnyadt levelekből hevítéssel, gőzöléssel (japán stílus), vagy serpenyőben égetéssel (kínai stílus) állítják elő. Ez a folyamat leállítja az oxidációt, így a levelek megtartják finom, friss ízüket.
Az oxidációs folyamat leállítása miatt a levelek megtartják zöld színüket. A módszer, ahogy a teát feldolgozzák, valamint a környezet vagy a "terroir", ahol a teát termesztik, mind befolyásolja a zöld tea ízét. Egy kínai stílusú zöld tea rendszerint sárgás-zöld vagy sötétzöld színű és füves, földes, pörkölt ízű. Néhány népszerű zöld tea fajta a kínai Dragonwell (龙井) tea és a Gunpower (平 水珠 茶) tea. A japán módon gőzölt tealevelek viszont megtartják gazdag zöld színüket és egy édes, növényi, alga-szerű ízt kapnak. Sencha (煎茶), Genmaicha (玄 米 茶), Gyokuro (玉露) és Matcha (抹茶) csak néhány fajta japán zöld tea.
Míg a zöld teát leginkább a keleti országokban használják, a fekete teát inkább a nyugati országokban fogyasztják. A legismertebb édes teát, "sun" teát, jeges teát jellemzően a fekete teából készítik. A fekete tealevelek készítése magába foglalja az oxidációs folyamatot. Az oxidációs folyamat során az oxigén kölcsönhatásba lép a tealevelek sejtfalaival, ennek következtében a levelek sötétbarna, fekete színűvé válnak (innen a neve). A tealevelek íze folyamatosan változik az oxidáció során, hozzáadva gyümölcsös, malátás és füstös ízeket.
Kétféle módon dolgozzák fel a fekete tealeveleket. Az ortodox módszerrel, a tealeveleket betakarítják, fonnyasztják, majd különböző módokon csavarják, hengerelik, hogy a leveleket összezúzzák és elindítják az oxidációs folyamatot. Amikor elérték a megfelelő oxidációt, a leveleket megpörkölik, így az oxidációt leállítják.
A másik, a nem-ortodox vagy a Crush-Tear-Curl (CTC) módszerrel elvágják a leveleket, nem pedig tekerik, hengerelik őket. Ez felgyorsítja az oxidációs időt, így a tea egy egyenletes, erős, karakteres ízt kap. A vágott leveleket könnyebben tudják filterbe csomagolni, mint az ortodox módszerrel készült laza leveleket, ezért egyre népszerűbb a fogyasztók körében. Ma a három legnagyobb fekete tea gyártó India, Sri Lanka és Afrika. Egyre népszerűbb típusú fekete tea az Assam tea, a Darjeeling tea, a ceyloni tea és kenyai tea.
A DXN Reishi Gano Tea
A DXN Reishi Gano Tea egy példa a fekete tea variációjára. Kiváló
minőségű fekete tea levelekből készül, mely tartalmazza a természet
jóságát, mint a polifenolok (katekin és flavonoidok), nyomelemek és
vitaminok. A polifenolok antioxidáns funkciókkal bírnak, amelyek
segítenek testünket megvédeni a szabad gyökök káros hatásaitól, amik
gyengítik az immunrendszert. A Reishi Gano teával nem csak a fekete tea
előnyeit, de a hozzáadott Reishi Gano porral a benne levő
poliszacharidok, triterpének és adenozi hatását is élvezhetjük.